Wielerpoule 2018
Wielerpoule 2018

Beste wielerliefhebbers,

Geraint Thomas verdiende winnaar.

Een Brit uit de Sky ploeg heeft de Tour de France gewonnen. Dat is wel vaker gebeurd en is geen verrassing. Wel dat zijn naam Geraint Thomas is. Geen enkele Wielerpoule ploegleider wist dit te voorspellen en dat is zeer opmerkelijk. Thomas heeft gedurende drie weken geen slecht moment gekend en hij wist alle pech te ontwijken. Volgens Tom Dumoulin was Thomas de sterkste renner en de terechte winnaar.

Peter Sagan heeft weer eens de groene trui gewonnen. Op deze alleskunner stond geen maat en hij wist ook nog drie etappes te winnen. Toch had deze superman een slecht moment en maakte een zware crash in een PyreneeŽn afdaling. Het was daarna hard werken voor Sagan om alsnog Parijs te halen.

De bolletjestrui is altijd moeilijk te voorspellen. Het was dit jaar Julian Alaphilippe en dit hadden maar vijf Wielerpoule ploegleiders goed. Alaphilippe reed sterk, was vaak in de aanval en won en passant twee etappes.

De beste Nederlander was Tom Dumoulin en dit hadden de meeste ploegleiders goed voorspeld. Na een tweede plaats in de Giro, was nu ook een tweede plaats in de Tour. Dit is een bijzonder knappe prestatie. Ook Steven Kruiswijk deed het voortreffelijk met een vijfde plek in het algemeen klassement. Nederland deed het ook goed met drie etappezeges, tweemaal Groenewegen en eenmaal Dumoulin.

De ploegentijdrit was al in de eerste week van de Tour. Het Wielerpoule peloton was verdeeld tussen BMC en Sky. De verschillen waren heel klein, waarbij het BMC was die de overwinning naar zich toe wist te trekken. Dan het ploegenklassement. Movistar wist dit klassement te winnen, al viel het collectief Landa - Quintana - Valverde toch wat tegen.

Het aantal uitvallers was 31 en dit is redelijk normaal. Dit terwijl er minder renners van start gingen en de verwachtingen waren dat het aantal uitvallers iets minder zou zijn. Wel opmerkelijk is het aantal grote namen dat de Tour moest verlaten. Bij de klassementsrenners noemen wij Porte, Uran en Nibali. Bij de topsprinters was de ravage groot met het uitvallen van Matthews, Cavendish, Kittel, Gaviria, Groenewegen en Greipel.

In de laatste week is de stand in de Wielerpoule aardig veranderd. Zoals gebruikelijk komen de ploegen met klassementsrenners opzetten en zakken de sprintersploegen weg. De uiteindelijke winnaar van de Wielerpoule 2018 is Peter Muilwijk geworden en wij feliciteren Peter met deze overwinning. Gerard Voorintholt is tweede geworden, gevolgd door Jelle Groen op de derde plaats. De poedelprijs gaat dit jaar naar Carla Bruin en zij ontvangt een leuk wielerboekje.

Wij feliciteren alle overige prijswinnaars en bedanken iedereen voor het meedoen. Wij hebben een leuke Tour gezien en wij hopen jullie volgend jaar te mogen begroeten bij een nieuwe editie van de Wielerpoule.

Met sportieve groet,

Sander Groen en Adrian van Lierop


Voeg deze site toe aan mijn favorieten.
Geraint Thomas
Peter Sagan